Dom starejših Na Fari

Na Fari 50, 2391 PREVALJE

Telefon

+386 (0)2 82 40 920

E-pošta

dom.prevalje@ds-nafari.si

ZA STANOVALCE DOMA STAREJŠIH NA PREVALJAH PRIREDILI PUSTNO »GAVDO« IN V TAMKAJŠNJI KUHINJI SPEKLI 450 KROFOV

Za pustni torek so značilni maske, kostumi in šeme. Seveda pa na mizi ne sme manjkati krofov, s katerimi se radi posladkajo tudi stanovalci doma starejših na Prevaljah.

Izvedeli smo, da krofi v Domu starejših Na Fari, ki jih ponudijo stanovalcem, niso kupljeni, zato smo se odpravili preveriti, kdo jih pripravi in na kakšen način.

Izvedeli smo, da so za slastne krofe, katere smo imeli priložnost tudi poskusiti, zadolžene tamkajšnje kuharice. Zadnja leta jih pridno peče Vesna Šart, ki nam je povedala, da je na »tovsti« četrtek spekla 250 krofov, danes pa okoli 450, ki jih bodo stanovalci imeli za  sladico ob kosilu, nekaj jih je za zunanje odjemalce (naročnike kosil), del pa za pustno prireditev oziroma »gavdo«, ki so jo pripravili za stanovalce.

Kot je pojasnila, je s pripravo testa, za katerega je med drugim skupno porabila 20 kg moke in 180 rumenjakov, začela ob 4.00 zjutraj. Prvo rundo testa je naredila iz 3 kg moke, ob tem si je pomagala s strojem za mešanje testa, oblikovala krofe in jih pekla, vmes je naredila še en rundo testa, prav tako iz 3 kg moke in postopek ponavljala ves dopoldne, dokler ni spekla vseh krofov. Tako da je bilo njeno današnje delo v kuhinji le peka krofov, ki pa so bili na koncu videti vsi enaki. Zato nas je zanimalo, v čem je skrivnost, da so vsi oblikovani enako in kot rečemo Korošci z lepimi »krenci«. »To je pa »grif«, izkušnje, pove sogovornica, ki prizna, da vmes kakšnega tudi poskusi in doda, da se z veseljem loti takšne peke, da ji ni težko.

»Zaposleni se ves čas trudimo za naše stanovalce, da se v domu počutijo čim bolj domače, da je tudi pripravljena hrana čim bolj podobna domači »košti«, da nima okusa po umetnem. Da uporabimo čim manj naročenih stvari, da se veliko naredi v naši kuhinji,« pove Šartova, ki v smehu omeni, da so eni izmed redkih ustanov, kjer pripravljajo takšne velike količine hrane, krompir pa še vedno lupijo z lupilcem. Medtem, ko ponekod že kupijo olupljenega.

Sogovornica, ki tudi po celodnevni peki krofov ostaja nasmejana in dobre volje, še pove, da če delaš s srcem in v dobri družbi ni nič težko.

Zapisala: Duša Kumprej; fb Koroška čveka

galerija slik

Na glavno vsebino